Hulpmiddelen preventieve valtraining senioren

Via een bevriende fysiotherapeute werd ik gevraagd hulpmiddelen te vervaardigen ten behoeve van een parcours voor praktijkgerichte loopoefeningen senioren. Valpreventieve oefeningen voor situaties die in de dagelijkse praktijk wel eens als “struikelblok” kunnen fungeren, zoals op- en afstapjes, hellingbanen en slechte trottoirs.

Een leuke klus. Bijzonder is het zgn. “Belgische trottoir”. De tegels van ongelijke dikte zijn gemaakt van meranti-multiplex. In een aantal vlakken van 100 x 100 cm met 9 tegels zijn onder de tegels kleine latjes gelegd waardoor er een instabiel trottoir wordt nagebootst. Verder een aantal hellingbanen met plateau en zgn. “wipplank” en “kantelplank” voor het trainen van het evenwicht. De elementen zijn met een transparante anti-slip beschermlak afgewerkt.

Inmiddels heb ik al voor diverse fysiotherapeuten van verpleeghuizen uit het gehele land een ‘belgisch trottoir’ en/of andere objecten vervaardigd. Deze worden met succes gebruikt voor evenwichtsoefeningen in nagebootste praktijksituaties met als doel valincidenten senioren te voorkomen. Zo draag ik indirect ook nog bij aan een besparing van de zorgkosten. 

img_5634img_5636img_5632img_5635Hulpmiddelen valtraining ouderen

 

Posted in Klus, Maatwerk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *